MEE KARI
Oleh:Fiza Syamri
cc : www.facebook.com/bukuresepi

Bahan
1 kg mee kuning (celur dan toskan)
Taugeh
Bawang goreng


Bahan Hiris atau dipotong
Tauhu (di goreng)
Daun bawang & daun sup
Cili merah
Telur Rebus
Limau kasturi/limau nipis
Tauhu kering

Bahan Kuah:
ayam dipotong kecil
1 paket chicken ball
1 paket fish cake (potong nipis)
2 sudu besar cili kisar
2 liter stock ayam atau boleh guna kuib ayam 2 ketul campur dengan air buat stock
3 sudu besar rempah kari dibancuh dgn sedikit air
5 cawan santan..(1 biji kelapa)
2 keping asam gelugur ( ikut saiz )
minyak
garam

Bahan kisar
2 batang serai
1 inci halia
5 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1/2 cawan udang kering ( di rendam )

Cara Penyediaan Kuah

1. Tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi dan garing. Masukkan rempah..biarkan naik minyak.
2. Masukkan kerang.. fish cake, udang kisar dan fish ball, stok ayam (kiub ayam) dan santan..renehkan sehingga naik minyak.
3. Kacau selalu dan dan sesuaikan rasa.
4. Hidangkan bersama mee yang telah dicelur dan bahan yang dihiris tadi.